BEC.BA

Sa poznavanjem jezika do zaposlenja u Austriji

Nezaposlenim osobama iz BiH je zaposlenje u inostranstvu spas od bijede i siromaštva koje vlada našim društvom. Da bi radnik zaštitio svoja prava mora se dobro informisati o poslu na koji se prijavljuje i odraditi sve moguće predostrožnosti koji mu savjetuju stručnjaci.

Vlada Austrije je prije par godina odlučila da putem projekta ‘Crveno – bijela – crvena karta’ potraži radnike iz Bosne i Hercegovine za 25 deficitarnih zanimanja u Austriji. Bosanci i Hercegovci masovno su se odazvali ovom pozivu i na prvom su mjestu po broju zaposlenih stranih radnika u Austriji.

Do posla u Austriji može se doći po uputama na web stranici austrijskog ministarstva za rad. Mora se ispuniti upitnik koji se nalazi na web stranici. Nakon toga upitnik se boduje i minimalni broj bodova da dobijete šansu za zaposlenje je 50.

U Austriji trenutno radi 35.000 građana iz BiH.

Zanimanja koja se traže u Austriji su tesari, pokrivači krovova, postavljači podova, lakireri, radnici na poljoprivrednim strojevima, bravari, radnici za obradu metala, tokari, vodoinstalateri, monteri, zavarivači i rezači, elektroinstalateri i monteri električnih instalacija, radnici na strojevima za obradu drveta, stolari, diplomirani inženjeri strojarstva, strojarski tehničari s višom školom, diplomirani inženjeri i tehničari za struju visokog napona, inženjeri i tehničari s visokom stručnom spremom za obradu podataka, diplomirani medicinski njegovatelji i medicinske sestre.

Poslovi koji su dostupni radnicima iz BiH najčešće su iz medicinske struke (doktori specijalisti, stomatolozi, medicinske sestre, njegovatelj), zatim iz ugostiteljstva (konobari, barmeni, kuhari, sobarice), te varioci, pomoćni radnici za poslove u poljoprivredi, šumarstvu, kućnim poslovima i slično.

Oni koji žele da rade u Austriji moraju dobro poznavati njemački ili engleski jezik. Kod njemačkog jezika minimalno je poznavanje nivoa B2.

 

zaposljavanje u austriji

 

 

Posebno interesantna zanimanja su u oblasti informacionih tehnologija gdje već i osrednji programeri i dizajneri mogu sami veoma lako pronaći posao po jako dobrim uslovima. Posebno su traženi i kandidati koji posjeduju jezičke kompetencije (odlično poznavanje jednog ili više stranih jezika) za različite vrste poslova koji se nude na tržištu.

Da biste mogli raditi u Beču nije dovoljna samo dozvola za boravak u toj zemlji. Zakon o zapošljavanju stranaca (Ausländerbeschäftigungsgesetz – AuslBG) predstavlja osnovu za odobravanje pristupa stranoj radnoj snazi na austrijsko radno tržište. O zahtjevima iz te oblasti rješenja donosi Zavod za zapošljavanje Arbeitsmarktservice (AMS).

U Austriji je zakonom propisana obaveza socijalnog osiguranja (Sozialversicherung-SV). To znači, ako radite i primanja su vam iznad granice zarade do koje se ne plaćaju doprinosi ili takozvane “Geringfügigkeitsgrenze” (za 2014. 395,31 eura mjesečno), onda imate automatsko zdravstveno i penziono osiguranje kao i osiguranje u slučaju povrede na radu. Privatni poduzetnici i osobe koje traže posao imaju mogućnost da se samostalno osiguraju ili da se osiguraju preko člana porodice.

Brojna savjetovališta profesionalno odgovaraju na vaša pitanja u vezi sa zapošljavanjem i radnim pravom, pomažu vam u slučaju nezaposlenosti i traganja za poslom, pored toga možete dobiti i savjetovanje u vezi sa osnivanjem privatnih firmi.

Prvi korak za traženje posla u inostranstvu je savladati jezik koji je potreban za rad u državi za koju se odlučite.

Nije rijetkost da ispunjavate sve uslove za određeni posao, ali vam je jezik prepreka zbog koje ne možete pronaći zaposlenje u inostranstvu.

Srpanj 29, 2015