BEC.BA

ENGLESKI JEZIK JE DRUGI JEZIK PO BROJU KORISNIKA U SVIJETU

Engleski jezik se kao službeni koristi u čak 53 države svijeta

Engleski jezik spada u grupu Zapadno-germanskih jezika koji je potekao u Engleskoj od Staro-engleskog jezika (Anglo Saksonskog jezika) koji se opet razvio od jezika koje su donijeli naseljenici iz dijelova današnje Njemačke i Danske.

Drugi je jezik po broju korisnika u svijetu a maternji je jezik za oko 340 miliona stanovnika širom svijeta. On je primarni, odnosno službeni jezik za između 309 i 400 milijona ljudi, te drugi za između 199 milijuna i 1.4 milijardu stanovnika.

img2

 

Engleski jezik je i službeni jezik u mnogim državama širom svijeta što je ostvareno kroz vojni, ekonomski i kulturni uticaj Velike Britanije tokom 18. i 19. vijeka i uticaj SAD-a tokom 20. vijeka. Engleski jezik je nastao iz jezika germanskih plemena koja su se u kasnom starom vijeku naselila na jugoistoku otoka Velike Britanije. S razvojem kolonijalnog carstva Engleske, u područjima koja je kolonizirala njen je jezik postajao dominantan, a često i službeni. U Sjedinjenim Američkim Državama na saveznoj razini ne postoji službeni jezik, ali de facto službeni jezik je engleski. U Kanadi se, osim u Quebecu gdje je dominantniji francuski, također govori engleski. Jezici indijanskih plemena koja su živjela u Sjevernoj Americi su skoro izumrli, kako su dotična plemena raseljena u rezervate i pri tome bitno reducirana, a praktično svi njihovi pripadnici asimilirani u današnju civilizaciju.

Sličan proces zbivao se za vrijeme kolonizacije Južnoafričke Republike, Australije te Novog Zelanda, sa istim posljedicama.

Za razliku od bosanskog i većine slavenskih jezika engleski je tokom historijskog razvoja gotovo izgubio deklinaciju imenica i pridjeva:

  • množina pravilnih imenica tvori se dodavanjem nastavka s ili es,
  • praktično postoje dva padeža, nominativ i tzv. saksonski genitiv.

zastava engl

 

 

Ovo je naširoko govoren jezik, službeni u 53 zemlje, najvećom mjerom proširen kroz kolonijalni utjecaj.

Engleski jezik se kao službeni koristi u čak 53 države, i kao takav koristi se u više zemalja od bilo kojeg drugog jezika. Naravno, zemlje sa najviše ljudi čiji matični jezik je engleski su SAD, zatim UK, Kanada, Australija, Irska, Južna Afrika, i Novi Zeland. Po korištenju idu redom SAD, Indija, Nigerija, UK, Filipini, Njemačka, Kanada, i Australija.

Srpanj 31, 2015